Včelárstvo Jozef Ľupták

Tajomstvo medoviny

Medovina je alkoholický nápoj vyrobený kvasením medu s vodou, niekedy s rôznymi druhmi ovocia, korenia, zŕn alebo dokonca chmeľu. Obsah alkoholu sa pohybuje od približne 3,5 % do viac ako 20 %. Charakteristickou vlastnosťou medoviny je to, že väčšina kvasiteľného cukru nápoja pochádza z medu. Môže byť neperlivá, perlivá alebo prirodzene perlivá; suchá, polosladká alebo sladká.

Medovina sa vyrábala v dávnej histórii v celej Európe, Afrike a Ázii a zohrávala dôležitú úlohu v mytológii niektorých národov. Napríklad v nórskej mytológii bola medovina vytvorená z krvi múdrych bytostí a premenila užívateľa na básnika alebo vedca.

Výrazy „medovina“ a „medové víno“ sa často používajú ako synonymá. Niektoré kultúry však odlišujú medové víno od medoviny. Maďari napríklad tvrdia, že zatiaľ čo medovina je vyrobená z medu, vody a kvasníc, medové víno je spojenie medu kvaseného s opätovným kvasením hroznového vína, alebo vína z iného ovocia.

História

Hrnčiarske nádoby pochádzajúce z obdobia cca 7 000 rokov pred Kristom objavené v severnej Číne preukázali chemické stopy konzistentné s prítomnosťou medu, ryže a organických zlúčenín spojených fermentáciou. V Európe sa prvýkrát medovina popisuje zo zvyškových vzoriek, ktoré sa našli v keramike približne 2800 – 1800 pred Kristom.

Najstarším zachovaným opisom medoviny je pravdepodobne stať uvedená v hymnoch Rigveda, jedna z posvätných kníh historického védskeho náboženstva a (neskôr) hinduizmu z obdobia okolo roku 1700 – 1100 pred Kristom. Počas zlatého veku antického Grécka bola medovina preferovaným nápojom. Aristoteles (384–322 pred Kristom) diskutoval o medovine vo svojej verejných rozpravách, zatiaľ čo Pliny starší (23 – 79 po Kristovi) vo svojej prírodnej histórii nazýval medovinu ako víno sladené medom alebo „medovým vínom“. Hispánsko-rímsky prírodovedec Columella dal publikoval recept na medovinu v De re rustica, okolo 60 po Kristovi.

„Vezmite odstátu dažďovú vodu a zmiešajte sextarius (stará objemová jednotka) tejto vody s (rímskou) librou medu. Pre slabšiu medovinu zmiešajte sextár vody s deviatimi uncami medu. Tento roztok je vystavený slnku 40 dní a potom ponechaný na polici blízko ohňa. Ak nemáte žiadnu dažďovú vodu, prevarte pramenitú vodu.

Niektoré kláštory udržiavali tradíciu výroby medoviny ako vedľajšieho produktu včelárstva, najmä v oblastiach, kde nebolo možné pestovať hrozno.

Fermentačný proces

Medovina sa často úspešne fermentuje pri rovnakých teplotách, pri ktorých sa fermentuje aj víno, a kvasnice používané pri výrobe medoviny sú často rovnaké ako kvasnice používané pri výrobe vína (najmä tie, ktoré sa používajú pri príprave bieleho vína).

Meraním mernej hmotnosti medoviny raz pred fermentáciou a počas celého procesu fermentácie pomocou hydrometra alebo refraktometra môžu tvorcovia medoviny určiť podiel alkoholu v objeme, ktorý sa objaví v konečnom produkte. Slúži tiež na riešenie problémov s „zaseknutou“ šaržou, pri ktorej bol proces kvasenia predčasne zastavený spiacim alebo sušeným droždím.

Varianty
Výrobné postupy a tým pádom aj výsledná chuť medoviny sa líšia podľa krajiny a dokonca aj podľa regiónov v nej. Napríklad vo Fínsku, kde je medovina nazývaná „SIMA“ sú pri kvasení pridávané sušené hrozienka, čo má za následok vyšší obsah cukru vo výslednom produkte.

Medovina patrila už v staroveku ku vzácnym nápojom ako aj víno. Dnes je jej popularita na vzostupe, čo je spojené s celkovým nárastom záujmu o včelárstvo. Bezpochyby je to lahodný mok, ktorý príjemne obohatí aj náš sviatočný stôl.

Medovinu môžete zakúpiť u nás v predajni

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *