Včelárstvo Jozef Ľupták

Nakladanie do medu

Orechy a semienka v mede

Klasikou všetkého nakladanie do medu sú orechy. Môžete použiť najrôznejšie druhy orechov – vlašské, lieskové, mandle, pekanové, para, ale aj kešu. Doplniť ich môžete napríklad semienkami, ako sú slnečnicové alebo tekvicové.

Sušené ovocie v mede

Ak vám napadli orechy v mede, určite už ste pomysleli aj na sušené ovocie. Idú spolu totiž ruka v ruke, takže sa nebojte do medu pridať oboje. Použite pokiaľ možno ovocia nesírené, alebo ho dôkladne umyte a nechajte úplne vyschnúť. Až potom ho nakladajte. Pretože je med sám o sebe sladký, skúste skôr ovocie, ktoré nie je práve najsladšie, ako je napríklad goji alebo višne.

Bylinky v mede

Med s bylinkami bude najmä nádherne voňať a prevezme si pozitívne vlastnosti z bylinky, ktorú použijete. Nekombinujte spolu príliš veľa byliniek, inak bude chuť aj aróma medu trochu mätúcia. Použite zhruba tretinový objem sušených byliniek voči medu. Jemne ich prstami alebo v mažiari rozdrvte na prášok a väčšie kúsky stoniek vyhoďte. Následne ich premiešajte s medom.

Môžete použiť napríklad:

Rozmarín – pre podporu tráviaceho systému

Tymián – pre stimuláciu imunitného systému a pri plynatosti

Medovku – pre upokojenie pri stresových situáciách a pre osoby trpiace astmou

Bazalku – pre uľahčenie trávenie

Harmanček – pri bolestiach brucha a tráviacich ťažkostiach

Skorocel – pôsobí protizápalovo a pomáha pri zahlienení

Levanduľu – pre dobrý spánok

Zelenina pre zdravie a imunitu

A aká! Toto ste možno nečakali, ale verte nám, je to dobrota, a navyše úžasný spôsob, ako do seba (alebo do ostatných členov rodiny 🙂 dostať ďalšie báječné vitamíny.

Nakladanie cesnaku do medu

Naložte si cesnak, či už roztlačený, nakrájaný na kúsky, alebo dokonca celé strúčiky. Na jednu hlavičku cesnaku počítajte približne 200 g medu, množstvo si môžete upraviť podľa svojej chuti – čím viac cesnaku, tým bude výsledná chuť intenzívnejšia. Pred konzumáciou nechajte cesnak v mede naložený aspoň 6 dní. Možno vám to príde ako zvláštna kombinácia, ale cesnak vďaka medu stráca svoju typickú ostrosť aj niekedy nepríjemné účinky na trávenie. Budú ho tak lepšie znášať aj tí, ktorí sa mu inak skôr vyhýbajú.

A to je skvelá správa, pretože cesnak je známe prírodné antibiotikum a má úžasnú schopnosť posilňovať imunitný systém, srdce i zažívací trakt. Pomáha v boji proti infekciám, pôsobí proti kvasinkám, baktériám a vírusom a stabilizuje krvný tlak. V období prechladnutia tiež pomôže s rozpúšťaním hlienov a vykašliavaním.

Nakladanie cibule do medu

Naložte si cibuľu, nakrájajte ju na kocky (ak vám vadia kúsky, môžete ju rozmixovať), zalejte medom a premiešajte. Na jednu strednú cibuľu počítajte cca 2 – 3 polievkové lyžice medu. Cibuľu v mede nechajte niekoľko hodín (najlepšie však cez noc) odležať, cibuľa pustí šťavu, spojí sa s medom a vytvorí konzistentný cibuľovo-medový sirup. Môžete ho konzumovať aj s obsiahnutými kúskami cibule, alebo len samotnú šťavu, ktorá je vhodná aj pre deti. Med zmierni nepríjemnú silnú chuť cibule a zachová si svoju sladkú chuť. Cibuľový sirup pripravujte v menšom množstve, v chladničke vydrží len pár dní.

NÁŠ TIP:

Vyskúšajte červenú cibuľu, nie je tak pálivá a aromatická.

Cibuľa, rovnako ako cesnak, funguje ako prírodné antibiotikum a oceníte ju nielen pri nádche, prechladnutí, chrípke, ťažkostiach dýchacích ciest a kašli, ale aj pre podporu trávenia a celkovo pre posilnenie imunity. Cibuľa okrem iného dezinfikuje ústnu a nosnú dutinu a pomáha rozpúšťať hlieny, posilňuje srdce a krvný obeh, spevňuje cievne steny, znižuje krvný tlak, hladinu cukru a tuku v krvi.

 

NÁŠ TIP:

Nezabudnite tiež skúsiť kombináciu cesnaku a cibule s bylinkami ako je tymián, majorán, fenikel alebo bazalka.

Čerstvé ovocie v mede

O niečo farebnejší výsledok získate, ak do medu naložíte čerstvé ovocie. Skúsiť môžete šípky v mede – tie zmäknuté rozmixujte a prepasírujte, pevnejšie môžete nakrájať a vydlabať vnútornú časť. Okrem toho, že majú skvelú a nezvyčajnú chuť, vám šípky dodajú veľa vitamínu C a povzbudia vašu imunitu. Naložiť môžete tiež plátky citrónu alebo pomaranča a brusnice. Vždy dbajte na to, aby bolo podstatne viac medu ako ovocia, aby med ovocie dobre zakonzervoval. Avšak kvôli vyššiemu obsahu vody v čerstvom ovocí neodporúčame u nesušených surovín nakladaných do medu dlhodobé skladovanie.

Korenie v mede

Všetky medy môžete tiež ochutiť korením a tu sa naozaj medze nekladú. Skúsiť môžete aj škoricu, badián, chilli, aníz, klinčeky a vlastne čokoľvek vás napadne a príde vám to ako vhodná kombinácia.

Skúšať a ochutnávať takéto experimenty v mede je radosť a občas aj veľké dobrodružstvo. Najviac túto alchýmiu ocenia ratolesti, a navyše budú vlastnoručne vyrobené lahôdky v mede ešte o niečo radšej konzumovať.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *